CREDITE ÎN FRANCI ELVEȚIENI: Soluția avocatului Gheorghe Piperea pentru conversia creditelor

CREDITE ÎN FRANCI ELVEȚIENI: Soluția avocatului Gheorghe Piperea pentru conversia creditelor
Publicat: 06/10/2014, 17:30
Actualizat: 29/09/2018, 23:02

El a comentat luni, într-o conferință de presă, că proiectul de act normativ inițiat de mai mulți parlamentari maghiari, care prevede conversia creditelor în valută la cursul de la momentul acordării acestora, este incomplet și parțial în defavoarea clienților.

„Textul spune că se face conversia la cursul din data accesării creditului, dar conversia nu se face pentru a duce creditul mai departe 25 de ani, ci pentru a plăti total sau parțial creditul, ceea ce înseamnă că ori ai banii respectivi, ori ai la dispoziție o refinanțare de la o altă bancă. El este nu doar incomplet, ci într-o anumită măsură și în defavoarea debitorilor care au credite în franci elvețieni. Dacă ne luăm după domnul Vasilescu (Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR – n.r.), este vorba de 150.000 până la 200.000 de debitori. În schimb, ca să poată să fie în concordanță această reglementare atât cu deciziile de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din ultima vreme, cât și cu imperativul de a păstra un sistem bancar sănătos, (…) cred că soluția cea mai bună este cea dată la Galați”, a afirmat Piperea.

O clientă Volksbank a obținut recent în instanță convertirea în lei a unui credit în franci elvețieni, la cursul de schimb de la data acordării împrumutului, plus o majorare de 10%. Prevederea era inclusă într-o clauză a contractului, respectiv dacă cursul valutar ar crește cu mai mult de 10%, clientul are posibilitatea să solicite convertirea împrumutului la cursul majorat cu 10%, instanța dispunând irevocabil aplicarea prevederii contractuale.

„Este echilibrată soluția, întrucât îți permite să continui contractul acela pe 25 de ani și în același timp îi asigură și băncii o anumită marjă de corecție a dezechilibrului care s-ar crea, dezechilibru care este în totalitate vina băncii, pentru că a știut ce face când a pus pe piață respectivul produs. Așsadar, soluția cea mai bună și economic sănătoasă este un curs majorat cu un maxim de 10%, cu costurile din momentul încheierii contractului”, a spus avocatul.

El a arătat că astfel, debitorul, care a contractat un credit într-o monedă stabilă, așa cum i-a fost prezentat de către angajații băncii, la costuri reduse, își poate plăti datoriile pentru restul perioadei până la scadență, fiind o variantă mult mai bună decât intrarea în incapacitate de plată și transformarea creditului într-unul neperformant.

„Dacă acești oameni își vor putea plăti datoriile timp de 25 de ani, sistemul bancar va fi stabilizat, nu destabilizat (…) Celor 3 milioane de persoane care sunt împrumutate la bănci, dacă le lași 30% în plus pe lună, banii aceia se vor duce în consum și vor apărea din nou creditele de consum, se va alimenta bugetul cu TVA și așa mai departe”, a adăugat Piperea.

El a spus că în vară a primit o propunere de la două bănci, „de avut în vedere”, care doresc transformarea creditului cu înghețarea cursului la momentul încheierii contractului și trecerea la costurile din prezent pentru lei, cu dobânzi de circa 6% pe an.

Piperea consideră că această variantă este mult mai rezonabilă, făcând referire la cazul Raiffeisen Bank, care s-a oferit, într-un proces colectiv, să transforme creditele din franci în lei la cursul istoric, dar și la costurile de dobândă aplicate pentru moneda națională la momentul încheierii contractului, dobânzile pentru creditele ipotecare în lei fiind la acea vreme compuse din două cifre.

În Parlament mai există o inițiativă legislativă a deputatului PSD Ana Birchall, avizat favorabil de Guvern în septembrie, după ce a fost aprobat de Senat în iunie, care prevede conversia creditelor din valută în lei la cursul din ziua transformării acestuia. Proiectul are nevoie de votul final al Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

Piperea a anunțat totodată că va înainta până la finalul lunii o acțiune de tip class action împotriva Volksbank, prin asociația sa de protecție a consumatorilor, Parakletos, pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit. Astfel, dacă printr-o decizie definitivă a unei instanțe se constată caracterul abuziv al unei clauze dintr-un singur contract al respectivei bănci, atunci va fi eliminată acea clauză din toate contractele băncii.

„Este vorba de o cale pentru că oamenii să nu mai fie puși pe drumuri pentru a scapă de clauzele abuzive: ei nu vor trebui să meargă nici la banca și nici la avocați, să cheltuie bani, întrucât este inuti. Dacă se va propunta favorabil instanța, contracele de credit se vor modifică automat, adică banca va fi nevoită să scoată clauzele abuzive din contractele abuzive”, a spus avocatul.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce ar fi fost un sunet misterios auzit în apele Antarcticii în anii ’60?